Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Openbaar gesprek over slavernijverleden

21 maart 2023- 19:30 - 22:00

Gratis

150 jaar nadat de wrede en misdadige uitbuiting door de slavernij werd afgeschaft, bood de overheid afgelopen december haar excuses aan. Als erkenning van het leed dat de Nederlandse staat eeuwenlang veroorzaakte en als veroordeling van dat handelen. Symbolisch of niet, dit moment maakt het pad vrij om ‘de weg vooruit’ te vinden.

Wat kan ‘de weg vooruit’ betekenen, en voor wie? Kúnnen we consequenties verbinden aan de erkenning van zulk omvangrijk leed? Betekent dat een grootse, jaarlijkse nationale herdenking? Wat betekent recht doen aan de doorwerking van de gevolgen van de slavernij in het heden? En begrijpen we eigenlijk wel hoe deze geschiedenis wordt ervaren door de betrokkenen? En tot slot: wat kan heling in het heden betekenen?

Met diverse kenners en betrokkenen spreken we over wat de excuses van de Staat voor hen betekenen en hoe zij denken over de betekenis ervan voor de toekomst van hoe Nederland met dit verleden zal omgaan.

GASTEN
Reggie Baay – onafhankelijk onderzoeker en schrijver, gespecialiseerd in de koloniale en postkoloniale geschiedenis en literatuur van het vroegere Nederlands-Indië en het huidige Indonesië. Zijn laatste boek Daar werd wat gruwelijks verricht verscheen begin 2015 en beschrijft de verborgen geschiedenis van de slavernij tijdens het Nederlandse koloniale bewind in Indonesië.

Kenrick Gunther – oprichter van de Stichting Wi Eygi Fasi, op onze eigen manier in het Surinaams. Hij is betrokken bij de eerste herdenking van het slavernijverleden in de Gemeente ‘s-Hertogenbosch op 1 juli 2023.

Meer gasten in voorbereiding.

PROGRAMMA DINSDAG 21 MAART 2023
19.30 Start inloop
20.00 Start programma
21.45 Einde programma

SAMENWERKING
Dit programma komt tot stand in een samenwerking tussen RADAR, FARENT en RUW. Ze grijpen de Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie aan voor een openbaar gesprek over het slavernijverleden in het heden.

Wat betekenen de slavernij-excuses door de Staat en wat betekenen ze voor hoe Nederland met dit verleden zal omgaan? Een jaarlijkse herdenking? Welke consequenties kúnnen er worden verbonden aan de excuses? Hoe wordt deze geschiedenis ervaren door betrokkenen?

Gegevens

Datum:
21 maart 2023
Tijd:
19:30 - 22:00
Kosten:
Gratis
Site:
https://huis73.op-shop.nl/23981/ruw-de-toekomst-na-de-slavernij-excuses/21-03-2023

Locatie

Huis 73
Hinthamerstraat 72-74
Den Bosch,
+ Google Maps